În bibliotecă elevii erau pregătiţi pentru o primire călduroasă a oaspeţilor.
După ce au vizitat muzeul şcolii, au păşit pragul bibliotecii. Am fost încîntaţi să ne întîlnim cu următorii oaspeţi:
- originarul din localitate Viorel COJOCARU, actualmente preot paroh al “Bisericii Inimii Tăcute” din Chișinău;
- Tudor LUPAŞCU, vicepreşedintele raionului Glodeni;
- jurnalistul Alecu RENIŢĂ, redactor-șef al publicației de ecologie, turism și cultură Natura;
- Vasile ŞOIMARU – economist, conferenţiar universitar şi publicist moldovean, originar din Cornova, raionul Ungheni;
- Dar oaspetele de onoare la eveniment a fost Zamfira MIHAIL - ,,fiica demnă a Basarabiei", după cum o numeşte Ion Madan.
La prima vedere nu se observa nici o legătură între oaspeţii prezenţi, dar încetul cu încetul am depănat firul istorisirilor. Pe toţi i-a unit un singur nume: Paul MIHAIL, născut la 29 iunie 1905 la Cornova, urmaş din dinastia preoţilor Mihail, foşti slujitori ai creştinilor din parohia Ciuciulea, pe atunci judeţul Iaşi.
Din mărturisirile D-lor am aflat că Paul Mihail a fost unul din marii cărturari basarabeni, un istoric de talie mondială, iar fiica D-lui, Zamfira Mihail auzise de satul Ciuciulea doar din povestirile tatălui său. Astăzi, pentru întîia oară a vizitat satul, a mers la mormintele unor rude pe crucile cărora, din păcate, a citit Mihailovici în loc de Mihail.
Fiica marelui cărturar Zamfira Mihail a mărturisit că ,,refugiată după 1940 în România împreună cu părinţii, a avut de suferit toate consecinţele stigmatului „fiică de preot”, la fel cum le-au avut de suferit şi în Basarabia copiii de preoţi, fiind marginalizaţi de regimul comunist ateist. Doar excelenta educaţie şi distincta nobleţe creştinească au ajutat-o să depăşească umilirile şi subaprecierile, în 1958 devenind licenţiată cu diplomă de merit a Facultăţii de Filologie a Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, specialitatea limba şi literatura română. În plus, a reuşit să facă preţioase studii de stagiere în Germania (bursa Deutsche Academische Auslandamt, 1968) şi în Grecia (bursa International Summer School, 1974), după care, în 1974, a susţinut teza de doctor în filologie cu tema „Terminologia portului popular românesc”. În prezent este prof. univ., dr. în filologie, Institutul de studii sud-est europene din Bucureşti.
Am aflat că Paul Mihail care s-a stins din viaţă în 1994, iar gimnaziul din Cornova îi poartă numele. D-na Zamfira Mihail a venit şi cu propunerea de a ne ,,înfrăţi" cu această şcoală, astfel păstrînd simbolic legătura de neam.
Elevii au fost surprinşi de donaţiile de carte oferite de oaspeţi. A prezentat interes pentru toţi cartea Românii din jurul României: monografie etnofotografică (Editura „Serebia”, Chişinău; Editura „Magic Print”,Oneşti-Bacău, 2014) donată de Vasile Şoimaru.
La sfîrşit oaspeţii au rămas profund impresionaţi de cîntecele şi poeziile cu caracter patriotic prezentate de elevii gimnaziului.
La întîlnire au fost prezenţi reprezentanţii televiziunii locale care au mediatizat evenimentul:
https://www.youtube.com/watch?v=ObJkeueYoLw
Sperăm să avem un parteneriat educaţional viabil!
Galerie foto a evenimentului realizată de Calistru Elena, organizator al act. extracuriculare:
Zamfira Mihail |
Iaţcu Veronica |
Vasile Şoimaru
Viorel Cojocaru
Alecu Reniţă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu